Termenul ‘Yoga’ este derivat din rădăcina Sanskrită ‘yuj’, care înseamă uniune – uniunea dintre corp, minte şi spirit sau conştiinţă. Este un mod de a uni diferite aspecte a ceea ce suntem noi.

Yoga nu inseamna doar exerciţii fizice, cum este adesea interpretat greşit, ci cuprinde ceva vast şi variat care are impact atât asupra corpului fizic dar şi asupra straturilor subtile, revigorând mintea şi sufletul. Dacă citeşti un vechi tratat de yoga – Yoga-Sutra lui Patanjali – vei şti că Yoga este un mod de viaţă.

Trebuie precizat ca yoga nu este o metoda de stretching, precum exercitiile fizice de incalzire inainte de aerobic. Ea presupune, desigur, capacitatea individului de adopta anumite pozitiii, insa esenta yoga este crearea unui echilibru perfect intre corp si spirit, care, in timp, duce la cresterea rezistentei fizice si psihice a individului.

Pentru a te bucura de beneficiile reale si a-ti mentine consecventa practicii, alege varianta de yoga care ti se potriveste.

Exista mai multe tipuri de yoga, toate eficiente. La noi la studio poti participa la clase de Hatha Yoga, sub indrumarea Liviei Constantin,unul dintre putinii profesori autorizati Yoga Alliance RYT500, din Romania (6 la numar, in momentul scrierii acestui articol).

Beneficiile practicarii Hatha Yoga

Primul beneficiu al Hatha Yoga este că poate fi practicat de către oricine, indiferent de vârstă, sex sau conditia fizica. Depinde doar de dorinţa de a face, de concentrare şi perseverenţă. Avantajele pentru corp sunt tonifierea musculaturii, flexibilitatea, echilibrul, tonifierea zonei abdominale. Pentru sănătate, la modul general, aduce următoarele beneficii: elimină toxinele, stimulează organele vitale (digestive, respiratorii, sexuale), îmbunătăţeşte funcţia cardiacă.
În plus, datorită concentrării pe care o suscită această practică, determină şi avantaje la nivel mental: eliminarea stresului şi a anxietăţii, apariţia unei stări de bine, ce se reflectă în viaţa de zi cu zi.

Oamenii vin la yoga gândind că este vorba numai de asane sau respiraţie
sau meditaţie, dar întregul este întotdeauna mai mare decât părţile.

Yoga este mult mai mult decât percepem noi că este.